Afecțiunile respiratorii afectează atât copiii de toate vârstele, cât și adulții. Și, contrar așteptărilor, nu frigul în sine ne afectează sănătatea, ci mai degrabă schimbările bruște de temperatură și încălzirea artificială ne amenință imunitatea. Tocmai de aceea, afecțiunile respiratorii se manifestă în special primăvara și toamna, când au loc schimbări bruște de temperatură, iar în mediu sunt prezenți diverși factori alergeni.
Ce e de făcut? De unde vine ajutorul? Ei bine, chiar din natură!
Apele minerale cu sulf și iod de la Băile Govora se folosesc de peste 100 de ani în afecțiunile respiratorii, în bolile pielii și ale reumatismului. „La Băile Govora se tratează în special bolile pulmonare, afecțiuni respiratorii precum astmul bronșic, bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), fibrozele pulmonare, bronșiectaziile, afecțiunile ORL, rinite, rinitosinuzite, faringoamigdalite, dar și afecțiuni reumatismale degenerative, sechele posttraumatice și afecțiuni neurologice.” Aflăm de la dr. Elena Dragomir, medic balneolog Hotel Palace Băile Govora.
Terapia cu apele minerale de la Băile Govora oferă rezultate uimitoare:
„Pacienții care se adresează serviciilor noastre sunt de diferite vârste: începând de la copii de câteva luni, până la seniori cu vârste înaintate, și se pare că tratamentul pe care aceștia îl fac la noi, îi ajută în reducerea numărului de crize acute, mai ales în cazul copiilor cu astm bronșic și nu numai. Este redusă, de asemenea, medicația administrată pentru aceste crize și, implicit, tratamentul administrat contribuie la creșterea imunității și a calității vieții pacienților.”, adaugă balneologul.
La Băile Govora sunt tratate virozele sezoniere și se remarcă un rezultat bun în cazul alergiilor, în urma tratamentului făcut în stațiune. Atât în cazul copiilor, cât și al adulților care răcesc des, după o cură la Băile Govora se răresc episoadele de răceală.
În ce stadiu al bolii se poate face un tratament specializat?
„Da, trebuie amintit că cei care se adresează stațiunii și factorilor naturali de care beneficiem, trebuie să fie în afara puseului bolii, adică să nu fie în criză de astm, să fie compensați cu medicația luată la timp, după indicația medicului pneumolog sau alergolog. De asemenea, cei cu boli reumatismale trebuie să vină în afara puseului acut dureros și inflamator, la cei cu afecțiuni reumatismale inflamatorii gen poliartrită reumatoidă sau spondilită anchilozantă.”, completează medicul specialist.
În ce constau curele de la Govora?
„Noi, prin apele pe care le avem în stațiune oferim tratament de inhaloterapie sub formă de ultrasonoaerosoli. Aparatele pe care le folosim pentru aerosoli sunt pe bază de ultrasunete care transformă apa minerală în particule de aerosoli. Aceste particule sunt de mici dimensiuni, sub 5 microni și ajung până în profunzimea căilor respiratorii. Pacienții mai pot beneficia de inhalații și pulverizații, mai puțin în această perioadă, din cauza pandemiei. Pulverizațiile fiind o procedură de grup, a fost nevoie să renunțăm la aceste proceduri și să ne axăm pe cele individuale. Pe lângă inhaloterapie, pacienții pot beneficia de partea de electroterapie sub formă de curent galvanic, de înaltă, medie și joasă frecvență, de magnetoterapie, ultrasonoforeză (tratamentul medical cu substanțe introduse în corp prin intermediul energiei ultrasonice) și, nu în ultimul rând, de hidroterapie, cura externă cu apele minerale iodurate și bromurate și kinetoterapia care în afecțiunile respiratorii este foarte importantă.”, punctează dr. balneolog Elena Dragomir.
După cât timp se văd rezultatele? Câte cure sunt necesare?
„Noi recomandăm pacienților cura completă de 10 zile, iar ca număr de cure pe an, sunt necesare minimum 2 cure. În general, recomandăm să fie făcute cure primăvara și toamna pentru recuperare respiratorie și nu numai.”, adaugă specialistul.
Efectele tratamentului cu apele minerale de la Băile Govora se văd imediat, astfel că, mulți pacienți își prelungesc cura și rămân sub tratament specializat mai multe zile. Conform balneologului, în primul rând, se observă efectele aerosolului și ale inhalațiilor, dar și cele ale kinetoterapiei cu specific respirator.
De ce e nevoie ca tratamentul să fie făcut în stațiune și nu acasă?
„Pentru că apele își pierd proprietatea în momentul când sunt ținute în condiții neadecvate. În stațiune avem sursa directă, astfel că apele minerale sunt aduse proaspete în fiecare zi, și sunt folosite special pentru tratamentul din ziua respectivă”, precizează balneologul.
Ce contraindicații există?
„De exemplu, pentru tratamentul de electroterapie, în general sunt contraindicate afecțiunile maligne, bolile cardiace decompensate, insuficiențele cardiace, tulburările de ritm, hipertensiunea, care nu este controlată terapeutic. În general, afecțiunile care nu sunt controlate terapeutic au contraindicație, dar pacienții pot veni pentru cura de teren. Aerul din stațiunea Băile Govora este unic. Este un aer puternic ionizat și are un efect benefic pentru organism. Într-adevăr, acești pacienți nu pot beneficia de procedurile electrice, dar pot face kinetoterapie, foarte importantă pentru afecțiunile respiratorii, așa cum am amintit deja.”, recomandă medicul balneolog.
Ai nevoie de recuperare respiratorie? La Hotel Palace Băile Govora te poți bucura începând cu data de 1 iunie de oferta RESPIRA ZîmbiTOR:
Cazare cameră dublă 1.290 leiX 2 persoane = 2.580/cameră/sejur; Cazare cameră single 1.390/persoană/sejur
- 5 nopți de cazare cu mic dejun inclus
- Demipensiune (Prânz sau cină cu meniu fix/persoană adultă)*
- Examinare medicală de specialitate
- 5 zile cură balneo (3 proceduri /zi/persoană)*
- Acces SPA*.
BONUS: 1 procedură relax Herbalsauna/Criosauna per sejur și exerciții respiratorii!
Iar dacă vei alege acest pachet, vei putea beneficia și de: Măsurare pulsoximetru (a pulsului și a oxigenului din sânge) și de o cură de teren pentru îmbunătățirea respirației.
Nimic nu e mai important decât sănătatea ta! Alege o cură balneară potrivită nevoilor tale și vino la Băile Govora! Pentru mai multe informații vizitează pagina: www.hotelpalacegovora.ro