HealthMAG

Afecțiunile digestive și apele sulfuroase

Pinterest LinkedIn Tumblr

Arsuri și dureri digestive? Mâncat haotic și mai puțin sănătos? Digestia este un proces esențial pentru o bună funcționare a organismului și o viață sănătoasă. De-a lungul vremurilor, corpul uman a fost supus unui proces continuu de adaptare, necesar pentru a face față schimbărilor climatice și de mediu. Printre acestea, un rol de importanță primordială a fost jucat de dietă. Ia aminte la afecțiunile digestive și apele sulfuroase.

Totodată, buna funcționare a intestinului, direct legată de sistemul imunitar, suferă adesea o criză provocată de stres, obiceiuri alimentare incorecte și un stil de viață sedentar.

Vestea bună? Apele sulfuroase ameliorează și tratează bolile digestive!

Apele termale ajută organismul să funcționeze mai bine și să-și mărească apărarea imunitară. Astfel, bolile gastrice hipersecretorii, precum gastrita și ulcerul, colita spastică și constipația se tratează prin băi termale cu ape sulfate-bicarbonatate-calcice. De asemenea, apele cloruro-sodice (numite și ape sărate, conținând mai ales clor și sodiu) sunt benefice în afecțiuni ale sistemului digestiv în general, în constipație, dar și în unele boli metabolice.

Așadar, un lucru e cert: Apele sulfuroase susțin buna funcționare a sistemului digestiv! De asemenea, s-a demonstrat o acțiune protectoare a acestor ape împotriva daunelor provocate de utilizarea medicamentelor antiinflamatoare; adesea indispensabile în multe dintre bolile inflamatorii, acestea au efecte secundare grave, cum ar fi ulcerul gastric.

Unde găsim aceste ape miraculoase?

Apele sulfuroase din țara noastră au calități curative deosebite. Aici, natura vindecă într-un mod aproape miraculos. „La Băile Herculane, apa sulfuroasă, cunoscută și sub numele de apă termală, este folosită ca terapie naturală pentru a menține organismul sănătos și pentru a trata diverse boli. Proprietățile apei sulfuroase sunt numeroase și beneficiile rezultate reprezintă un adevărat panaceu pentru tratarea a numeroase afecțiuni și, mai ales, pentru înlăturarea durerii. De altfel, persoanele care au mai fost la Băile Herculane și au urmat un tratament balnear s-au convins pe propria piele de beneficiile factorilor de cură de aici.”, explică Larisa Băloi, medic balneolog în cadrul Bacolux Afrodita Resort&Spa.

Care sunt particularitățile sulfului termal din apele termominerale de la Herculane?

Este bine de știut că sulful prezent aici este un sulf solubil, dizolvat în apele termale de mare adâncime, cu o mare putere de pătrundere și de difuziune în organism, în timpul îmbăierii. De fapt, această particularitate a apelor termale conferită de compoziția și structura lor, și ca o consecință directă a acestui fapt, a efectului lor biologic și acțiunii lor farmacodinamice intense, complexe asupra organismului, această valoare terapeutică deosebită a adus faima Băilor Herculane.

Fără sulf, procesele fiziologice fundamentale, transformările biochimice complexe vitale și intime ale țesuturilor nu ar putea avea loc. Singurul sulf asimilat în organism este sulful neoxidat. Prin urmare, un compus al sulfului este cu atât mai activ, cu cât este mai puțin oxidat.

În prezent, se atribuie din ce în ce mai mult apelor minerale o acțiune antitoxică, acestea având capacitatea de a neutraliza chiar toxina tetanică și difterică. Pe lângă rolul lor catalitic, metabolic, endocrin, digestiv, antialergic, etc, s-a constatat că unele ape minerale, printre care se numără, în primul rând, și cele termosulfuroase de la Herculane, au și o puternică acțiune antimicrobiană și antiparazitară.

Cum poți beneficia de apele termale sulfuroase din stațiunea Băile Herculane?

Având o concentrație ridicată de sulf, apele sulfuroase de la Herculane nu pot fi folosite ca apă de masă, ci doar ca ape medicinale. De-a lungul secolelor, tratamentul balnear efectuat în baza de tratament Herculum Spa din cadrul Bacolux Afrodita Resort&Spa și-a dovedit eficacitatea în tratarea mai multor afecțiuni.

Apa izvoarelor minerale din Băile Herculane are proprietăți curative datorită conținutului bogat de hidrogen sulfurat. Rolul acestuia? Este singurul compus al sulfului, care se absoarbe în organism prin piele, plămâni și pe cale digestivă, și se elimină prin piele, intestin și rinichi.

De asemenea, „crenoterapia cu ape sulfuroase, de obicei mixte, are efecte de stimulare a secreției gastrice (cele bicarbonatate tamponează acest efect), dar și a peristalticii intestinale, efecte coleretice și colagoge asupra ficatului și căilor biliare, efecte antitoxice și de scădere a glicemiei la diabetici. Totodată, apele sulfuroase mixte carbogazoase au și efecte diuretice prin acțiunea dioxidului de carbon (CO2). Indicațiile pentru crenoterapie cu ape sulfuroase de concentrație mică sunt: afecțiunile hepato-biliare, îndeosebi diskineziile biliare, litiaza biliară și colecistitele cronice, infecții ale căilor urinare, forme de diabet și intoxicații cu metale grele.”, punctează medicul balneolog al bazei de tratament Herculum Spa.

 

Te-am convins? La Băile Herculane, sănătatea pacienților e pe primul loc. Vino să experimentezi și tu beneficiile factorilor de cură din zonă.

https://www.afroditaresort.ro/

Lasă un răspuns

Pin It