Munți, izvoare minerale, mofete și multe altele… bogățiile și frumusețile Ținutului Covasnei sunt de necontestat. Tot aici se află și Peștera Puturosu, una dintre cele mai mari mofete naturale din Europa.
Peștera este situată la 1.052 de metri altitudine, pe Muntele Puturosu, în județul Covasna. Mai exact în masivul Ciomad – Puturosu, care constituie cea mai tânără formațiune vulcanică a munților Harghita. Conform specialiștilor, din aceste loc sunt eliberați zilnic în atmosferă peste 3000 de metri cubi de gaz sulfuros, cu cea mai mare concentraţie de sulf din ţară, dar şi din Europa.
Peștera recordurilor e în România. Ce o face unică?
Încă din sec. al XIV-lea, zona este menționată într-o scrisoare în limba latină, sub forma „Bydoshyg”, Büdös-hegy în limba maghiară (büdös = puturos, urât mirositor).De aici și numele „Puturosu”, de la mirosul pe care îl emană sulful.
Este foarte important de precizat că emanațiile de gaze ale regiunii Balvanyos nu sunt mofete tipice, deoarece pe lângă componenta principală (CO2, dioxid de carbon) conţin şi alte elemente precum hidrogenul sulfurat, dioxidul de sulf. Fapt ce face ca emanațiile din această zonă să intre aproape în categoria solfatarelor. Prin urmare, aceste emanaţii reci se situează undeva între cele trei tipuri de emanaţii postvulcanice: mofete, solfatare, fumarole.
Caracteristicile acestei peșteri
Un prim aspect de precizat este faptul că peștera emană gaze mofetice într-o cantitate mare, aproximativ 2880 m3/zi, are o lungime de 14 m, astfel că este considerată cea mai mare mofetă naturală din România, respectiv una dintre cele mai mari mofete naturale din Europa (pe lângă Turcia și Italia).
Dacă vei vizita zona, vei constata prezența unui miros specific care se simte mai ales pe vreme ploioasă și în timpul deplasării spre stațiunea Balvanyos. Acesta provine de la hidrogenul sulfurat, componentă importantă a gazului emanat, din perspectiva tratamentelor balneologice. De altfel, în zona Muntelui Puturosu există emanaţii intense de gaze mofetice, ce conţin dioxid de sulf, care ajungând la suprafaţă generează depuneri de sulf pe pereții cavernelor. De asemenea, în ape sau gaze se remarcă şi prezenţa alaunului.
Cum s-a format peștera și cum a evoluat până în prezent?
Cavitatea Peşterii Puturosu nu s-a format în mod natural, aceasta fiind galeria unei mine de sulf abandonate. Documentele curții princiare atestă că zona Turia poseda privilegiul producţiei de sulf. Mai târziu, peştera Pucioasa a intrat în posesia familiei Apor, astfel că, în 1892 Gábor Apor a zidit cavitatea peșterii cu pietre cioplite. Acest lucru a dus la creșterea siguranţei mofetei în 1892. Un alt aspect de menționat este faptul că, tot la sfârşitul secolului al XIX-lea, peștera Puturosu a avut şi uşă, în timp ce acum intrarea este directă (fără uşă). Mai târziu, în anii 1970, peştera a fost renovată, completată cu bănci, iar din motive de siguranță, partea din spate a fost închisă cu bare metalice. Astfel că până la gratii sunt aproximativ 6 m, care pot fi utilizaţi în scopuri medicale şi de agrement.
Bine de știut! Cei care doresc să viziteze această peșteră trebuie să știe că o pot face gratuit.
Un factor important care face ca mulţi localnici să poată să utilizeze această mofetă în scopuri terapeutice, în mod regulat. Totodată, fiind şi o atracţie turistică, mulţi turişti se întâlnesc cu noţiunea şi cu experienţa de mofetă prima dată aici.
Foarte important dacă vei ajunge să vizitezi peștera Puturosu:
În prezent, utilizarea peşterii nu este supravegheată sau controlată. De aceea este important să verifici nivelul gazului cu foc deschis (brichetă sau chibrit). Unde se stinge flacăra, nu mai este oxigen. De asemenea, ține cont că aplecarea sub nivelul gazului este interzisă! Gazul inhalat este dăunător sănătății, și poate cauza moartea! Este bine ca întotdeauna să te informezi asupra locului de vizitat și să respecți indicațiile date.
Cum acționează gazul mofetic asupra sănătății?
Gazul mofetic invizibil este produsul activității postvulcanice, și este alcătuit mai ales din bioxid de carbon (CO2). Acesta este folosit în balneologie ca baie uscată. Fiind mai greu decât aerul, acest gaz se adună și se așază sub nivelul oxigenului. În timpul tratamentul nedureros, CO2 pătrunde în corp prin piele, ameliorând circulația periferică, normalizând tensiunea arterială, și reducând efortul depus de cord.
Cui îi este recomandat acest gaz? Acesta este recomandat în special persoanelor care suferă de boli cardiovasculare și reumatism.
O curiozitate…
În regiune, cu aproximativ 300 de ani în urmă a fost minat sulful în zonă. Acesta era folosit pentru fabricarea prafului de pușcă, iar bărbații care lucrau la mină pentru a extrage sulful, nu au fost înrolați în armată. Timpul petrecut pentru extragerea sulfului fiind considerat serviciu militar și contribuire la industria militară.
Ți-am stârnit curiozitatea și interesu pentru această mofetă, dar și pentru altele din zona Covasnei?
Te așteptăm în vizită! Pentru mai multe informații, accesează site-ul https://visitcovasna.com/