Fugi de poluare la Sovata! Te bucuri de un aer curat sau trăiești într-o zonă afectată de poluare? Smogul (sau poluarea aerului) este un amestec de particule din aer, gaze toxice și alte substanțe chimice care se acumulează în special în zonele urbane și care contribuie la deteriorarea calității aerului.
Acest fenomen are un impact semnificativ nu numai asupra mediului, ci și asupra sănătății oamenilor. Consecințele smogului ne pot afecta sănătatea imediat (iritațiile ochilor și gâtului), dar și pe termen lung, ducând la boli cronice. Uite cum ne poate afecta!
Smogul dăunează oaselor și sănătății mintale
În acest sens, un studiu – realizat de Institutul de Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal) și publicat în revista Jama Network Open – a furnizat o serie de date: după ce au analizat densitatea osoasă a peste 3700 de persoane din India, epidemiologii au descoperit o reducere, proporțională cu creșterea nivelului de poluare a aerului. Un rezultat care extinde efectele nocive ale smogului, care afectează și sistemul respirator și, potrivit unui alt studiu publicat în decembrie anul trecut, și sănătatea mintală.
Ce legătură are smogul cu osteoporoza?
Smogul crește incidența osteoporozei! Conform studiului, efectele nocive ale smogului asupra oaselor cresc probabilitatea de a experimenta osteoporoza. O boală care afectează sistemul osos și care este întâlnită mai ales la femei, deși nici bărbații nu sunt neapărat feriți de această afecțiune. Osteoporoza poate afecta profund viața unei persoane: oasele devin atât de fragile încât o simplă căzătură poate provoca o fractură.
Cercetătorii au legat expunerea la particule fine, cum ar fi PM10, cu o slăbire a oaselor și, prin urmare, un risc mai mare de osteoporoză, care este o boală care afectează în principal femeile. Potrivit autorilor, această corelație ar putea fi legată de o creștere a oxidului nitric, a dioxidului de azot și, într-o măsură mai mică, a dioxidului de sulf și a PM10. Potrivit studiului, poluanții amintiți acționează provocând stres oxidativ și declanșând producția de citokine proinflamatorii, care pot deteriora celulele țesutului osos.
Cum ne putem proteja de poluare și efectele ei nocive?
În acest sens, „este necesar să se reducă semnificativ expunerea la particule fine. La nivel individual, se recomandă câteva măsuri de luat pentru a reduce factorii de risc suplimentari pentru osteoporoză, cum ar fi fumatul și sedentarismul. În același timp, este important să menținem niveluri suficiente de vitamina D și să încercăm să ieșim cât mai mult din zonele poluate„, recomandă Dr. Fülöp Nagy Jeremiás Cristina, medic specialist în reabilitare medicală, în cadrul Ensana Health Spa Hotels.
Diagnostic și evaluare corecte
Important de știut! Masa noastră osoasă se formează până la vârsta de maximum 30 de ani, astfel că oasele cresc, devin mai lungi și mai puternice cu fiecare an. În schimb, după această vârstă, acest ritm încetinește, însă nu dispare. Însă, după 40 sau 50 de ani, țesutul osos se reface din ce în ce mai greu, astfel că, în cazul în care osteoporoza se instalează, oasele devin fragile. Astfel, trebuie să știi că nivelul de masă osoasă pe care ai reușit să-l dezvolți până la vârsta de 30 de ani contribuie masiv la apariția sau nu a osteoporozei.
Așa cum am menționat deja, „femeile sunt mai predispuse la apariția osteoporozei, în special după menopauză, deoarece nu mai există protecția oferită de estrogen. În ceea ce privește diagnosticarea osteoporozei, sunt necesare teste de densitate osoasă denumite osteodensitometrie, care determină proporția de minerale din oase. Osteodensitometria este recomandată mai ales în cazul femeilor de peste 65 de ani sau celor care au ajuns la menopauză.”, explică medicul specialist.
Modificări ale stilului de viață
Prevenția este foarte importantă, iar cel mai bun mod prin care se poate preveni apariția osteoporozei se referă la adoptarea unui stil de viață sănătos, cu exerciții regulate, cu o dietă echilibrată și cu renunțarea la vicii, precum fumatul și consumul de alcool.
Tratamente balneare pentru osteoporoză
Folosite de mii de ani, tratamentele balneare și-au dovedit și eficiența mai ales când vine vorba de ameliorarea simptomelor osteoporozei. În plus, tratamentele balneare sunt privite și ca terapii de relaxare, care contribuie la reducerea nivelului de cortizol, hormonul stresului, responsabil inclusiv de inhibarea activității celulelor care produc materie osoasă.
Înainte de începerea unui tratament balnear pentru osteoporoză este necesar ca, întotdeauna, să fie consultat medicul specialist care, în primă fază, recomandă mai ales băile cu apă sărată și terapiile cu nămol. „Apa sărată este eficientă în ameliorarea simptomelor osteoporozei mai ales datorită conținutului de minerale aflate în compoziția ei, respectiv sodiu, magneziu, calciu și sulf. Prin băile în apă sărată aceste substanțe se absorb în organism. În ceea ce privește nămolul, și acesta s-a dovedit eficient pentru calmarea simptomelor de osteoporoză, având efecte antiinflamatoare și detoxifiante. Terapiile cu nămol acționează asupra corpului pe trei niveluri, respectiv prin temperatură, presiune și substanțe din compoziția lui (zinc, sulf, magneziu și brom), ceea ce înseamnă că are atât efecte locale, cât și generale asupra sănătății organismului.”, punctează specialistul.
Unde poți beneficia de aceste două resurse naturale?
Aceste două resurse naturale importante pentru sănătatea organismului – apa sărată și nămolul – sunt disponibile la Sovata, în cadrul centrelor de tratament Ensana Health Spa Hotels, iar specialiștii de aici încearcă să aducă un plus în viața pacienților prin programe balneare personalizate, gândite special pentru afecțiunile de care aceștia suferă și în funcție de gravitatea lor.
Prin urmare, există atât terapii moderne, precum ultrasonoterapia sau electroterapia, cât și terapii tradiționale, precum împachetările cu nămol sau băile în apă sărată. De asemenea, totul este completat de exerciții fizice special concepute pentru persoanele care suferă de osteoporoză, efectuate sub supravegherea unui specialist.
Te supără osteoporoza? Te așteptăm la Sovata să-ți redăm zâmbetul și starea de bine!
https://ensanahotels.com/ro