Ți-ai propus de nenumărate ori să slăbești? Ba chiar ai trecut la treabă și ai parcurs o serie de pași spre obținerea rezultatului mult dorit. Totuși, acul cântarului s-a încăpățânat de fiecare dată să rămână blocat pe același număr de kilograme. Ce se întâmplă, de ce nu slăbești?
„Corpul nostru elimină în mod natural excesul de toxine prin organele excretoare cum ar fi rinichii, plămânii, intestinele și ficatul, dar și sistemul limfatic. Cu toate acestea, uneori, în interiorul corpului nostru, deșeurile ating o concentrație care nu permite ca acestea să fie eliminate prin organele noastre <detoxifiante>, și astfel se creează o stare de <acidoză tisulară>.”, ne explică Suzana Pretorian, medic balneolog la Ensana Health Spa Hotels Sovata.
O siluetă mai fină
Așadar, vinovatele pentru blocajul nostru sunt toxinele!
Cum ne împiedică toxinele să slăbim și cum le putem elimina eficient, dacă suntem persoane active, cu activitate fizică limitată?
Principalul mecanism prin care organismul se apără de toxine este în primul rând producerea de țesut gras, cu care le izolează. Cum funcționează mai exact? Toxinele acide neeliminate se acumulează, rămânând prinse în acea zonă de schimb între o celulă și alta care se numește matrice extracelulară. Acest lucru duce la o stare de acumulare a radicalilor liberi (ceea ce se numește în mod obișnuit „acidoză”) care ne poluează corpul și provoacă stază limfatică, inflamație, umflături și kilograme în plus. Astfel, toxinele care stagnează în matrice previn hrănirea adecvată și favorizează o acumulare suplimentară de deșeuri, activând un cerc vicios care provoacă noi stagnări și inflamații ale lanțului. Paniculul adipos (o pătură de țesut alcătuită predominant dintr-un singur tip tisular) se umflă și apar nodulii și celulita, pielea clasică cu „coajă de portocală”.
Ce sunt toxinele de fapt?
„Toxinele prezente în interiorul organismului nostru pot avea o origine diferită. În general, acestea sunt produse prin procese metabolice celulare normale. Producția de toxine crește în cazul consumului de droguri, alcool, cofeină, în cazul unei diete cantitativ exagerate sau dezechilibrate calitativ, și în cazul unui consum exagerat de proteine și aditivi chimici de origine industrială. Dar producția de toxine în corpul nostru derivă și din stres, din activitatea fizică insuficientă sau excesivă, din lipsa aportului de apă sau poate fi cauzată și de modificări hormonale.”, adaugă balneologul.
Concluzia? Pentru ca metabolismul nostru să funcționeze eficient, matricea extracelulară și alte organe trebuie să fie curate și lipsite de toxine.
Unde se ascund aceste toxine? Iată câteva exemple:
- alimente procesate, conservate, hipercalorice-nonnutritive (ulei; făinuri; orice dulce rafinat în afară de fructe întregi proaspete; alimente naturale supraprelucrate termic). Nutrienții sunt vitaminele, mineralele, enzimele, substanțele fitochimice – existente predominant în alimente vegetale neprelucrate termic;
- stimulente – cofeină, alcool, tutun;
- medicamente și … suplimente (conțin conservanți);
- cosmetice (conțin conservanți);
- poluarea aerului, apei, respectiv electromagnetica (telefon mobil, calculator, TV, tot ce este introdus în priză, etc);
- somn insuficient;
- emoțiile negative – furie, frică, tristețe, presiunile psihologice – toate acestea cresc aciditatea corpului și produc blocaje energetice.
Sfaturi pentru elminarea toxinelor:
- Să consumi numai alimente vii, deloc sau puțin prelucrate termic, predominant vegetale (salate, legume, leguminoase, fructe, semințe, nuci) și, în cantități mici, alimente de origine animală, de preferat organice; să mănânci doar de 2-3 ori pe zi, fără a ciuguli între mese; să nu consumi deloc stimulente (ele ne scad drastic nivelul de energie, dau doar o falsă senzație de înviorare);
- Să bei multă apă de calitate înaltă, cca 2,5 litri/zi (apă de izvor, apă ionizată negativ – obținută, de exemplu, cu filtru SDK-501 Enagic). Sau, dacă nu e posibil acest lucru: apă plată cu pH în jur de 7,5 și densitate minerală cât mai scăzută (de exemplu, calciu sub 50mEq/l) sau apă filtrată prin aparat cu osmoza inversă (care însă este încărcată pozitiv, și prin urmare, nu are puterea detoxifiantă și regeneratoare a apei de izvor sau a celei încărcate negativ); pentru hidratare, încearcă să bei doar apă simplă sau sucuri de legume, nu alte tipuri de lichide (sucurile de fructe, chiar naturale, sunt nesănătoase, deoarece induc creșteri masive de insulină, hormonul care îngrașă și „arde” arterele și nervii, adică ne îmbătrânește);
- pe cât posibil, încearcă să nu ții telefonul mobil aproape de corp, mai ales de zona inimii, caci iradierea indusă scade energia, procesele de detoxifiere și regenerare ale corpului;
- Mergi la culcare devreme (cât mai multe ore dormite înainte de miezul nopții; mai bine te trezești în zori, la ora 4, decât să mergi la culcare târziu noaptea, după ora 12). Somnul de calitate (orele dinaintea miezului nopții) este cel mai eficient mecanism fizic de detoxifiere și regenerare. De asemenea, ține cont să nu existe nicio sursă de poluare electromagnetică (mai ales în prize sau în funcțiune în camera în care dormim), respectiv nicio sursă de lumină (lumina, mai ales albastră sau albă, blochează eliberarea melatoninei – hormonul tinereții – în timpul somnului);
- Contact de minim (30 de minute) pe zi cu natura – cel puțin mers pe jos; înot sau drumeție, măcar o dată la 1-2 săptămâni; minim 10 minute de întinderi și gimnastică, dimineața după trezire; 10 minute de relaxare a minții (contact spiritual – meditație, rugăciune, etc.), dimineața înainte de a porni la lucru.
Cum ți se pare? Ei bine, adoptă aceste măsuri și vei vedea rapid rezultatele. Plus, poți miza și pe drenajul limfatic. Acesta ajută la dezintoxicare și la slăbit. Cum funcționează, câte ședințe trebuie făcute la rând, și de câte ori pe an?
De ce sa alegi drenajul limfatic manual total?
Pentru că acesta permite activarea progresivă a circulației limfatice, în toate regiunile cheie ale corpului. Iar rezultatele sunt vizibile imediat. „Pentru un efect de durată (detoxifiere inter- și intracelulară) sunt necesare minim 5 ședințe de drenaj limfatic, efectuate zilnic, în zile consecutive, sau o dată la două zile, de 3-4 ori pe an. Eventual, în timpul posturilor tradiționale. Sedentarismul și consumul alimentelor procesate determină încetinirea circulației limfatice în întregul corp, consecințele fiind multiple: oboseală cronică psihică (scăderea memoriei, a concentrării, insomnia) și fizică – dureri musculare, scăderea imunității (răceli frecvente), creșterea în greutate și apariția celulitei. Practic se închid mai multe cercuri vicioase, având la bază intoxicarea tot mai profundă a țesuturilor.”, punctează medicul balneolog.
Există unele contraindicații? „Da, contraindicațiile evaluate prin consult medical sunt: tromboza venoasă profundă în antecedente, medicația anticoagulantă, infecțiile curente, tumorile maligne în antecedente sau curente, fibrilația atrială fără medicație anticoagulantă, hipertensiunea arterială insuficient controlată medicamentos.”, punctează specialistul.
Te-am speriat? Nu acesta este scopul, dar vrem să iei măsuri pentru sănătatea ta și…de ce nu, pentru un aspect fizic demn de invidiat! Te așteptăm la Sovata: https://www.ensanahotels.com/ro/sanatate-preventie/programe-de-ingrijire-a-sanatatii