HealthMAG

Cum să scapi de durerile de coloană cu ajutorul termocuvertei?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Simptomele durerii există și vor continua să existe în cea mai pură formă de apărare, dar tratamentul durerii este un pas cheie în îmbunătățirea calității vieții unei persoane. Pentru a atinge obiectivul, terapia durerii face uz de diverse tehnici și instrumente. Care sunt acestea? De-a lungul anilor, studiile și rezultatele arată că printre cele care și-au dovedit eficacitatea se numără, fără îndoială, electroterapia antalgică, care aplică propriile principii de electrostimulare. În ce constă aceasta? Cum să scapi de durerile de coloană cu ajutorul termocuvertei?

 

       Electroterapia este o metodă de tratament blândă și inofensivă ce constă în folosirea energiei electrice ca tratament medical și pentru a accelera vindecarea rănilor. Este utilizată de fizioterapeuți pentru a ajuta la repararea țesuturilor moi ale corpului și pentru a atenua durerea.

Ce fel de afecțiuni tratează electroterapia?

Prin diversele sale forme de aplicare, electroterapia este o procedură utilă în toate tipurile de patologie. Astfel, se folosește cu succes în tratarea bolilor reumatismale cronice inflamatorii sau degenerative, a bolilor degenerative ale coloanei vertebrale şi sindroamele asociate,  inclusiv lombosciatica, bolile articulare degenerative şi/sau posttraumatice, în bolile reumatismale abarticulare (muşchi, tendoane, fascii, sinovie, etc.), bolile nervilor periferici (nevralgii, nevrite, polinevrite, leziuni traumatice şi sechelele lor) și în leziuni de neuron motor central (hemiplegii, paraplegii).

Cine poate beneficia de electroterapie?

Electroterapia este o formă de tratament non-invazivă, al cărei scop este de a îmbunătăți și de a restabili capacitatea funcțională și calitatea vieții. Prin urmare, orice adult care suferă de dureri musculare sau articulare poate apela la electroterapie.

Cum să scapi de durerile de coloană cu ajutorul termocuvertei?

Prin tratamentele de recuperare medicală se urmărește restabilirea capacităților funcționale pierdute din cauza traumei produse de un accident sau de o boală.

Când este contraindicată electroterapia?

Electroterapia este contraindicată atunci când pacientul prezintă una dintre afecțiunile următoare: boală cardiovasculară decompensată, neoplazie, anumite afecțiuni dermatologice, implant metalic, TBC activ, peacemaker. De asemenea, electroterapia este contraindicată în perioada menstrelor, în sarcină și copiilor.”, punctează medicul balneolog.

Ce proceduri de electroterapie se aplică în centrul balnear Herculum Spa de la Bacolux Afrodita Resort & Spa?

Procedurile medicale de electroterapie aplicate în baza de tratament Herculum Spa sunt de mai multe feluri. Ele includ curenți diadinamici sau interferențiali (durata: 8-15 minute/procedură), ultrasunete, unde scurte sau microunde, terapii cu aerosoli/Solux sau ultraviolete, magnetodiaflux sau laser termoterapie, precum și procedura denumită Termocuverta.”, explică dr. Larisa Băloi, balneolog în cadrul Bacolux Afrodita Resort&Spa și Bacolux Diana Resort din Băile Herculane.

Ce este și în ce constă procedura termocuverta?

Termocuverta are aspectul unui sac de dormit și este confecționată asemenea unei pături electrice. Cel mai des este folosită în tratamentele din centrele de remodelare. Principiul de funcționare se bazează pe căldura degajată, care dilată vasele de sânge, crește ritmul cardiac, îmbunătățește circulația sanguină și limfatică. Alte efecte includ îmbunătățirea și elasticitatea țesuturilor, o activitate mai bună la nivel celular, scăderea în greutate și eliminarea celulitei.

Ce beneficii are termocuverta?

Această procedură odată aplicată, are un efect de relaxare, de îndepărtare a stresului și anxietății. Cum decurge procesul? Temperatura ridicată din interiorul termocuvertei favorizează transpirația, astfel că toxinele din corp sunt eliminate cu mai multă ușurință, direct prin piele. Tonifierea musculaturii, remodelarea siluetei prin scăderea in centimetri, efectul hidratant și nutritiv asupra pielii, ameliorarea aspectului vergeturilor, activarea circulației periferice sunt alte câteva beneficii ale acestei terapii.

În plus, pe lângă faptul că este o soluție inovatoare de remodelare corporală, „terapia cu termocuvertă contribuie la remedierea unor probleme de sănătate, cum ar fi probleme articulare, artrite, probleme reumatismale, probleme ginecologice, etc. În centrul de tratament Herculum Spa folosim electroterapia, atât pentru efectele sale analgezice și reparatoare, cât și ca adjuvant pentru terapii de spa.”, precizează medicul specialist.

Ce reprezintă terapia cu curenți diadinamici/interferențiali și cum funcționează diadinamica?

Durerea musculară sau articulară este una dintre principalele cauze care determină pacienții să consulte un fizioterapeut. Printre tehnicile de fizioterapie antalgică (care vizează ameliorarea durerii) se numără diadinamica, una dintre cele mai comune metode de electroterapie, care utilizează un curent scăzut, cu unde de joasă frecvență, pentru efectul său analgezic și spasmolitic. Protocolul terapeutic este stabilit numai de către medicul specialist în medicină fizică și recuperare medicală. Această formă de terapie presupune plasarea a doi electrozi, unul în zona din care radiază durerea, celălalt poziționat la mică distanță de primul. Primul electrod este considerat activ, al doilea pasiv (această diferență este importantă, în momentul plasării, pentru a înțelege cum funcționează diadinamica). Fizioterapeutul decide apoi ce tip de curent de joasă frecvență să folosească pe pacient, în funcție de intensitatea și tipul de durere pe care îl simte acesta.

Cui îi este recomandată această terapie?

„Diadinamica este recomandată în tratarea bolilor aparatului locomotor, în reumatismul articular cât și în cel abarticular, în traumatismele și sechelele lor, în bolile neurologice, în bolile vasculare, în tulburările circulatorii periferice și multe altele. De asemenea, terapia cu curenți diadinamici mai este recomandată în: dureri în spondilită anchilozantă, discopatie, boli degenerative comune, nevralgie și sindroame de compresie, sindroame vasculare, condiții post-traumatice, tulburări vegetative.”, explică medicul balneolog

Cine nu poate beneficia de terapii diadinamice?

Din păcate, așa cum atenționeză medicul, „nu toată lumea poate beneficia de această terapie cu curenți diadinamici. Unii pacienți nu pot fi supuși terapiilor durerii care implică utilizarea curenților dinamici. Printre aceștia se numără purtătorii de stimulator cardiac, din cauza conflictului care ar fi creat între diferite câmpuri electromagnetice, și, evident, femeile însărcinate. Electrozii nu pot fi, de asemenea, plasați pe pielea deteriorată”.

Câte ședințe de electroterapie sunt recomandate? Se pot face în cadrul unui sejur?

În funcție de perioada sejurului, programul de recuperare este întocmit de către medicul specialist și este individualizat, adaptat vârstei și nevoilor pacientului. După consultația inițială, de obicei se recomandă 5-10 zile de electroterapie (în funcție și de metoda folosită), pentru eficiența pe termen lung a tratamentului. Consultul medical este efectuat de medicul primar – recuperare, medicină fizică și balneologie – din cadrul bazei de tratament Herculum Spa.

Nu lăsa durerea să-ți fure zâmbetul! Vino la Băile Herculane și beneficiază de cele mai moderne metode de tratament!

https://www.afroditaresort.ro/

https://www.dianaresort.ro/

Lasă un răspuns

Pin It