HealthMAG

De la infertilitate la fertilitate. Pas cu pas spre vindecare

Pinterest LinkedIn Tumblr

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră infertilitatea o patologie și o definește ca absența concepției după 12/24 de luni de raporturi sexuale regulate neprotejate. În schimb, un cuplu în care unul sau ambii soți suferă de o condiție fizică permanentă care nu permite să aibă copii trebuie considerat steril.

 

Însă diagnosticul de infertilitate poate însemna pentru multe cupluri o adevărată sentință la tristețe și deprimare. Estimările OMS sugerează că între 48 de milioane de cupluri și 186 de milioane de persoane trăiesc cu infertilitate la nivel global.

Ce grupe de vârstă sunt cele mai afectate de infertilitate?

Conform sursei amintite, în ultimele decenii s-a înregistrat o scădere semnificativă a fertilității la grupele de vârstă între 21 și 29 de ani mai marcată decât la grupele superioare de vârstă, dovadă a unei tendințe progresive a femeilor de a concepe mai târziu. Știm, totodată, că vârsta femeii, precum și cea a bărbatului, reprezintă un factor care se corelează negativ cu capacitatea de reproducere. Astfel, cel mai fertil moment rămâne cel între 25 și 30 de ani.

Efectul negativ al vârstei asupra reproducerii și în special asupra sistemului reproducător feminin pare legat de o posibilitate tot mai mare de eșec al sistemelor fine de reglementare a unității hipotalamo-hipofizo-ovariene, de o scădere progresivă a sensibilității gonadelor (ovare și testicule) la stimulul gonadotropinei, de dezvoltarea frecventă cu vârsta fibromului uterin, de expunerea mai lungă la boli infecțioase.

În România, 1 din 4 cupluri se confruntă cu infertilitatea, iar cauzele sunt nenumărate: stres, infertilitate secundară, dezechilibre hormonale, inflamații sau probleme ginecologice. Astfel că dorința unui cuplu de a avea un copil devine un obiectiv din ce în ce mai greu de atins.

Cum și de ce apare infertilitatea? Ce spune medicul?

Infertilitatea este definită ca fiind imposibilitatea obținerii unei sarcini timp de 12 luni în cadrul unui cuplu stabil, care are o activitate intimă regulată, fără folosirea vreunei metode anticoncepționale. În cazul în care partenera are o rezervă ovariană redusă sau vârsta ei depășește 36 ani, timpul de așteptare până la momentul instituirii unui tratament se reduce la 6 luni. În mod uzual, rezerva ovariană se poate determina luând în calcul următoarele elemente: vârsta pacientei, numărul de foliculi antrali (de la începutul unui ciclu ovarian) măsurați prin ecografie transvaginală și AMH (hormonul antimullerian).”, explică medicul ginecolog, George Vasilescu, șeful Departamentului de Ginecologie de la Ensana Health Spa Hotels Sovata.

Cauzele infertilității? Multiple!

De cele mai multe ori, în cadrul unui cuplu, există mai multe motive care duc la infertilitate: atât din partea partenerului feminin, cât și a celui masculin.

Ce simptome dau alarma de infertilitate în cazul unei femei? Adesea, infertilitatea este o afecțiune diagnosticată de multe ori greșit sau greu de depistat. Există însă semnale de alarmă!

Primul și cel mai evident semn este lipsa instalării stării de graviditate. Altele? Prezența unor simptome sau semne care pot fi asociate cu infertilitatea: neregularități menstruale, inflamații sau infecții vaginale. Dar, de cele mai multe ori, infertilitatea este însoțită de o lipsă desăvârșită de semne și/sau simptome.

Infertilitatea se moștenește?

Nu chiar. Totuși, ceea ce se poate prelua de la părinți este greutatea cu care se obține o sarcină. Mai exact, se pot moșteni anumite afecțiuni cromozomiale care pot interfera cu procesul de obținere a unei sarcini sau se pot întâlni afecțiuni comune mamă – fiică, cum ar fi fibroamele uterine.”, precizează medicul ginecolog.

       Dar infecțiile urinare, ce rol joacă în cadrul definirii stării de fertilitate? Ei bine, acestea pot juca un rol important, mai ales daca nu sunt tratate corespunzător. „Infecțiile urinare nu reprezintă un pericol. În schimb, cele netratate sau tratate necorespunzător, da! Infecțiile urinare creează un mediu inflamator în toată sfera pelvină, deci și în aria organelor genitale interne. Inflamația se poate extinde și poate afecta procesul de implantare a embrionului. Infecția urinară poate coexista cu infecțiile vaginale care, la rândul lor, pot determina endometrite (infecția endometrului) sau chiar a trompelor și ovarelor (salpingo-ovarite). Infecția sau inflamația trompelor poate duce la obstrucția lor, iar sarcina nu se mai poate instala,” explică specialistul de la Ensana Health Spa Hotels Sovata.

       Stres versus infertilitate. Stresul joacă un rol foarte important în infertilitate. „Persoanele stresate și obosite, îngrijorate și obosite obțin mai greu o sarcină. Stresul activează hormoni care mențin organismul într-o stare de <alarmă>. Pe de altă parte, mecanismele fiziologice prin care se poate obține o sarcină, se manifestă la parametri maximi în condiții de relaxare și liniște.”, spune medicul ginecolog.

       Oboseala cronică, o altă cauză a infertilității, așa cum atenționează medicul specialist:Oboseala cronică împiedică atât fertilizarea ovocitului, cât și embrio-implantarea, fie că vorbim de sarcini pe cale naturală sau FIV”.

       Vârsta contează și ea! Astfel, după 37 ani, ovocitele încep să îți piardă din calitate, iar sarcina apare mai greu. După vârsta de 40 de ani, șansele se reduc si mai mult.

       Partea bună? Există speranțe! Așa ne asigură medicii, dar cu o singură condiție: Vizita la medicul specialist în infertilitate nu trebuie amânată! Iar veștile bune nu întârzie să apară: Anual, sute de femei rămân însărcinate datorită tratamentelor de fertilitate realizate cu nămol vindecător și apă sărată. Unde? La Sovata!

De ce este renumită Sovata și tratamentele ginecologice pro fertilitate efectuate aici?

La Sovata, se fac tratamente pentru fertilitate încă din anul 1910. Timpul a permis efectuarea unor studii observaționale pe un număr impresionant de persoane care au venit la tratament. Calitatea nămolului extras din apa Lacului Ursu (sapropelic peloidogen), apa sărată din același lac, precum și alte terapii fizice asociate măresc șansa de a obține o sarcină. În afara problemelor de infertilitate, la Sovata se mai tratează inflamațiile și infecțiile cronice ale aparatului genital feminin, precum și simptomele menopauzei.”, ne informează medicul ginecolog.

Dr. George Vasilescu este pionier în tratamentele de fertilitate, iar cercetările din acest domeniu efectuate în ultimii șase ani la Ensana – un grup de spa-uri de sănătate specializate, care îmbină medicina profesională cu resursele naturale locale, cum ar fi apele termale și nămolul sapropelic – arată o rată de succes a sarcinilor mai mare cu 30% la pacienții care au fost tratați cu nămolul românesc (1 din 3 femei să aducă pe lume un copil).

În ce constau tratamentele de la Sovata?

De menționat că toate tratamentele naturale se realizează cu nămol vindecător și apă sărată din Lacul Ursu situat în Sovata. Apa din Lacul Ursu conține hormonii Estrogen și Progesteron human-like, produși în mod natural, cât și un nivel ridicat de sare, minerale și substanțe organice. Acestea contribuie la îmbunătățirea sistemului reproducător feminin și sporesc fertilitatea. Tratamentele implică proceduri atât interne și externe, cât și băi în apele unice ale lacului și aplicarea tampoanelor cu nămol sapropelic extras din Lacul Ursu.”, punctează specialistul Ensana.

Cine se tratează la Sovata?

La Sovata sunt binevenite femeile care doresc obținerea unei sarcini prin metode naturale, dar și femeile care se pregătesc pentru o procedură de reproducere umană asistată (stimulare ovariană, inseminare intrauterină, fertilizare in vitro, embriotransfer). Aici, șansele lor de reușită cresc simțitor. De asemenea, este bine să știi că tratamentele balneare se fac în luna premergătoare procedurilor de reproducere asistată, dar există și cazuri speciale, când se recomandă terapii cu 3 – 4 luni în avans. Și bărbații pot fi ajutați la Sovata prin terapii naturale din plante, relaxare și momente de liniște.”,  spune dr. Vasilescu.

Te confrunți cu infertilitatea? Nu mai amâna, discută cu medicul specialist! E primul pas pentru găsirea unei soluții.

Pentru mai multe informații despre terapiile și serviciile oferite de Ensana Health Spa Hotels Sovata, accesează www.ensanahotels.com/ro.

 

Lasă un răspuns

Pin It