Când spui Covasna, spui resurse naturale și sănătate din natură! De altfel, județul Covasna este cunoscut pentru apele sale minerale și pentru mofetele bogate în dioxid de carbon, acestea fiind folosite de multă vreme în medicină, în principal pentru prevenirea bolilor, dar și ca remediu natural. Aici, inima se poate vindeca cu baia carbogazoasă.
Un astfel de loc este și Centrul Băi Hătuica. Apa minerală carbogazoasă, bicarbonatată, calcică, magneziană, hipotonă de la Hătuica poate fi folosită atât pentru cura internă, cât și pentru cura externă. Atuul? Aceasta emană o cantitate foarte mare de dioxid de carbon, fapt pe care se bazează funcționarea mofetei.
Inimii îi place baia carbogazoasă
Pentru a afla mai multe detalii, am discutat cu dr. Dósa Edina, medicul specialist de reabilitare medicală al Centrului Băi Hătuica, de la care am aflat despre efectele vindecătoare și medicale ale micului centru balnear din Scaunul Orbai.
Este bine cunoscut faptul că apele minerale au efecte vindecătoare multiple. Cui îi este recomandată baia carbogazoasă a Centrului Băi Hătuica?
„Baia carbogazoasă și tratamentul cu mofetă sunt recomandate în primul rând pacienților cu afecțiuni cardiovasculare, dar pot fi folosite și pentru complicațiile apărute din cauza diabetului, a bolilor locomotorii și chiar și în cazul infertilității. Datorită efectului său de îmbunătățire a circulației, în țesuturi va ajunge mai mult oxigen. Astfel, pe lângă efectul general de vindecare și regenerare, se va accelera reabilitarea leziunilor sportive, și se pot obține rezultate excelente și după fracturi. Explicația? Riscul de a dezvolta edemul se va reduce sub influența apei minerale, iar regenerarea țesuturilor este accelerată. Tratamentul balnear poate fi foarte util atât pentru sportivi, cât și în cazul celor care depun o muncă intelectuală intensivă, deoarece dioxidul de carbon contribuie la creșterea circulației sanguine în mușchi cu 40-45 la sută, iar în creier cu 75 la sută.”, explică dr. Dósa Edina, medic specialist de reabilitare medicală în cadrul Centrului Băi Hătuica.
De ce este recomandată completarea băii carbogazoase prin terapia cu mofetă?
Mofetele din România sunt unice prin emanațiile de gaz uscat, bogate în dioxid de carbon, care au același efect ca băile carbogazoase. „Dacă aceste două forme de terapie sunt folosite împreună, se pot obține rezultate mai bune, deoarece cei doi factori își întăresc reciproc efectul. De menționat că, la pacienții cu arteriopatie, se recomandă utilizarea mofetei de până la două ori pe zi, însă, conform experienței noastre, pacienții tolerează băile carbogazoase mai bine decât tratamentele cu mofetă. Acest lucru poate fi atribuit și faptului că în cazul băilor, pe lângă efectul benefic al dioxidului de carbon, predomină și efectul plăcut al hidroterapiei. În plus, în cazul ambelor tratamente, este important principiul gradației: astfel, se începe cu o baie de 8-10 minute și apoi creștem treptat durata până la 20-30 minute, în timp ce tratamentul cu mofeta începe cu 5 minute, iar durata va crește cu 5 minute în fiecare zi, până cel mult la 20 de minute. Desigur, luând în considerare comorbiditățile, intervalele de timp sunt prescrise individual. De obicei, recomandăm tratamente de 10 zile, care pot fi repetate la fiecare șase luni.”, precizează medicul specialist.
Ce ar trebui să facă o persoană care solicită tratament în Centrul Băi Hătuica?
„Înainte de toate, persoana interesată de un tratament în cadrul centrului nostru trebuie să știe că are nevoie de o programare prealabilă, urmată de o consultație medicală. După acești pași, fiecare pacient va primi un pachet constând într-un tratament personalizat, adaptat nevoilor lui. În majoritatea cazurilor oferim pachete care conțin tratamentul cu mofetă, baia carbogazoasă, și două tratamente de fizioterapie. Dacă nu se recomandă mofeta sau baia carbogazoasă, atunci recomandăm trei proceduri de fizioterapie.”, ne informează dr. Dósa Edina.
De asemenea, pacienții trebuie să mai știe că primul tratament este de obicei baia carbogazoasă, după care „ar trebui să se facă o scurtă pauză, apoi urmează tratamentele de fizioterapie. După încă o scurtă pauză, tratamentul se termină cu mofeta. Totodată, este important să subliniem gradualismul, continuitatea și introducerea de mici pauze între tratamente.”, punctează medicul.
De ce este importantă consultația medicală înainte de tratament?
„O consultație medicală este foarte importantă înainte de un tratament de 10-14 zile, deoarece majoritatea pacienților suferă de comorbidități, astfel că doar după o examinare detaliată poate fi prescris un tratament adecvat și personalizat. Durata procedurilor și etapele prescrise trebuie respectate de toți pacienții, deoarece scopul este ca nimeni să nu-și pună organismul în pericol.”, avertizează specialistul.
Când vorbim despre balneoterapie, cel mai des ne gândim la Covasna. Pe bună dreptate, nu-i așa?
„Da, așa este, nu există nicio îndoială că stațiunea Covasna joacă un rol foarte important în reabilitarea cardiovasculară. Centrul Băi Hătuica este considerat încă <tânăr>, fiind construit în 2011, însă chiar și așa, acesta are o sursă foarte puternică de dioxid de carbon, iar în mofetă, concentrația gazului poate ajunge uneori la 98-99%, care este în continuă schimbare ca urmare a presiunii atmosferice.”, adaugă medicul specialist de reabilitare medicală al Centrului Băi Hătuica.
Și tot la acest centru, pe lângă căzile cu hidromasaj și mofetă (centrul fiind construit chiar deasupra ei), vizitatorii se pot bucura de saună și sală de fitness, precum și de tratamente de electroterapie, kinetoterapie și masaj terapeutic; toate după ce au efectuat o consultație medicală de către medicul specialist balneofizioterapie. Mai mult, pacienții au la dispoziție și camere de închiriat, iar pentru persoanele cu dizabilități a fost creată o cabină separată cu cadă, transportul acestora fiind facilitat de un lift.
Vrei să te bucuri de sănătate, relaxare și de tratamente specializate, toate într-un cadru natural? Te așteptăm la Centrul Băi Hătuica!
www.visitcovasna.com