HealthMAG

Electroterapie pentru sănătate și mai multă mobilitate!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Când crezi că ai încercat toate metodele de tratament, afli că mai există o cale spre vindecare: Electroterapia! Electricitatea (curenții electrici) este adesea folosită ca mijloc terapeutic pentru tratamentul diferitelor boli. Aceasta are multe aplicații și este utilizată sub diferite forme, de la curent continuu până la curenți variabili mult mai complecși. Electroterapie pentru sănătate și mai multă mobilitate!

 

Curenții electrici sunt definiți în funcție de caracteristicile lor fizice: intensitate, durată, frecvență, formă, direcție și modulație, care le conferă proprietăți biologice specifice.

Dar ce este electroterapia?

Electroterapia include o serie de tratamente care utilizează electricitate pentru a reduce durerea, a îmbunătăți circulația, pentru a repara țesuturile, a întări mușchii și pentru a promova creșterea oaselor, ceea ce duce la îmbunătățirea funcționării fizice. Poate că numele nu-ți oferă o stare de confort, însă contrar așteptărilor, electroterapia este, de fapt, o metodă de tratament blândă și inofensivă, utilizată de fizioterapeuți pentru a ajuta la repararea țesuturilor moi ale corpului și pentru a atenua durerea. Această formă de terapie se concentrează pe direcționarea curenților mici de electricitate prin piele și, astfel, fie încurajează mușchii să se vindece, fie blochează semnalele electrice neuronale care spun creierului să experimenteze durere.

Care sunt beneficiile electroterapiei și unde se practică această terapie?

La Herculum Spa, centrul balnear și de spa de la Bacolux Afrodita Resort & Spa, electroterapia este folosită atât pentru efectele sale analgezice și reparatoare, cât și ca adjuvant pentru terapii de spa.

Pentru cei care caută terapii balneare și care vor să completeze cura de ape termale cu terapii complementare de sănătate, terapeuții de la Herculum Spa oferă lămuriri despre procedură, avantajele și indicațiile de tratament pentru electroterapiile de la centrul balnear amintit.

Ce proceduri de electroterapie sunt aplicate în centrul balnear Herculum Spa de la Bacolux Afrodita Resort & Spa?

La Herculum Spa, procedurile medicale de electroterapie aplicate sunt de mai multe feluri. Ele includ curenți diadinamici sau interferențiali (cu 8-15 min/procedura.), ultrasunete, unde scurte sau microunde, terapii cu aerosoli / Solux sau ultraviolete, magnetodiaflux sau laser termoterapie, precum și procedura denumită Termocuverta.”, aflăm de la dr. Carmen Oproiu, balneolog în cadrul Afrodita Resort&Spa din Băile Herculane.

Ce fel de afecțiuni tratează electroterapia și ce efecte rezultă?

Prin diversele sale forme de aplicare, electroterapia este o procedură utilă în toate tipurile de patologie. Astfel, se folosește cu succes în tratarea bolilor reumatismale cronice inflamatorii sau degenerative, a bolilor degenerative ale coloanei vertebrale şi sindroamele asociate – inclusiv lombosciatica, bolile articulare degenerative şi/sau posttraumatice ale centurilor şi membrelor, în bolile reumatismale abarticulare (muşchi, tendoane, fascii, sinovie, etc.), bolile nervilor periferici (nevralgii, nevrite, polinevrite, leziuni traumatice şi sechelele lor) și în leziuni de neuron motor central (hemiplegii, paraplegii). De asemenea, procedurile electrice adaptate sunt foarte utile ca terapie asociată în tratamentul complicaţiilor unor boli cronice ale aparatelor şi sistemelor, cum sunt cele cardiovasculare, respiratorii, digestive sau urinare. Respectiv, folosim procedurile de electroterapie în tratarea hipertensiunii arteriale, a insuficienţei veno-limfatice, a insuficienţei respiratorii, a bronhopneumopatiei cronice, astmului bronşic, litiazelor, colecistopatiilor cronice, colitelor cronice.”, precizează medicul balneolog.

Electroterapia are efect analgezic, antiedematos, miorelaxant, reglator al circulaţiei sanguine, reparator al ţesutului osos și cartilaginos.

Ce reprezintă terapia cu curenți diadinamici / interferențiali și în ce afecțiuni este recomandată?

Curenţii diadinamici reprezintă una dintre cele mai comune dispozitive de electroterapie, care utilizează un curent scăzut, cu unde de joasă frecvență, pentru efectul său analgezic și spasmolitic. Această formă de terapie este recomandată ca procedură în tratarea bolilor aparatului locomotor, în reumatismul articular cât şi în cel abarticular, în traumatismele şi sechelele lor, în bolile neurologice, în bolile vasculare, în tulburările circulatorii periferice şi multe altele.

Pe lângă electroterapia în forma știută, există și Termocuverta. Ce reprezintă aceasta?

Termocuverta are aspectul unui sac de dormit și este confecționată asemenea unei pături electrice. Terapia cu termocuvertă contribuie la remedierea unor probleme de sănătate, cum ar fi probleme articulare, artrite, probleme reumatismale, probleme ginecologice, etc. și este, totodată, o soluție inovatoare de remodelare corporală. Principiul de funcționare se bazează pe căldura degajată, care dilată vasele de sânge, crește ritmul cardiac, îmbunătățește circulația sanguină și limfatică. Alte efecte includ îmbunătățirea și elasticitatea țesuturilor, o activitate mai bună la nivel celular, scăderea în greutate și eliminarea celulitei, efect de relaxare, de îndepărtare a stresului și anxietății.”, punctează specialistul de la Herculum Spa.

Și acestea nu sunt singurele terapii ce folosesc curentul electric.

În ce constau terapiile cu ultrasunete / unde scurte / microunde? Ce afecțiuni ameliorează acestea?

       Tratamentul cu ultrasunet produce un micromasaj la nivelul țesuturilor, asigurând o penetrare în profunzime a substanțelor antiinflamatoare sub formă de gel care, în funcție de doză, poate să facă o încălzire a țesuturilor tratate. Acest tratament de fizioterapie are efect decontracturant și de stimulare a circulației sanguine.

O altă metodă terapeutică, terapia cu unde scurte presupune inducerea de curent electric de înaltă frecvență asupra țesuturilor corpului uman. Această formă de terapie este utilizată în mod frecvent pentru afecțiuni care provoacă durere și spasme musculare, cum ar fi: entorse, bursite, tenosinovite, tensiuni musculare.

Terapia cu microunde este utilizată în special pentru a stimula circulația sângelui, dar și pentru a îmbunătăți metabolismul, pielea, limfa, articulațiile. Această terapie este utilizată cu succes pentru a trata patologii cum sunt durerile de spate sau de gât, artroza, contracturile musculare, traumatismele sportive, rupturile musculare sau încordările care afectează genunchii, coloana vertebrală, umerii, șoldurile și mâinile.

În ce constau terapiile de magnetodiaflux / laser termoterapie / ionizări ? Ce afecțiuni pot fi tratate?

       Magnetodiaflux, magnetoterapia, sau terapia cu magneți, reprezintă o metodă alternativă de tratament a unor afecțiuni inflamatorii, cum sunt durerile articulare sau reumatismul, și de reducere a durerii asociate, prin acțiunea unui câmp magnetic pulsatil sau static asupra diferitelor părți ale corpului.

LASER este un acronim pentru amplificarea luminii prin emisia stimulată a radiației. Sursa de lumină este pusă în contact direct cu pielea, lucru ce permite energiei luminii (fotonilor) să penetreze țesuturile (8-15 mm) și să interacționeze cu molecule diferite, restabilind funcția celulară normală. Această terapie este utilizată în tratarea unor afecțiuni ca: fracturi, rupturi musculare, hematoame musculare, entorse, luxaţii, tendinite posttraumatice, axonotmesis, arsuri, ermatitele acneiforme, eczeme, herpes simplex, herpes zoster, psoriazis, ulcere varicoase, escare, plăgi, amigdalite, faringite, sinuzite, tinnitus, otite, artroze cu diverse localizări, oliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, artroze.”, explică balneologul.

Există contraindicații în cazul electroterapiei? Cine poate beneficia și câte zile de tratament sunt recomandate?

Orice adult care suferă de dureri musculare sau articulare poate apela la electroterapie. În schimb, specialiștii de la Herculum Spa avertizează că electroterapia este contraindicată atunci când pacientul prezintă una dintre afecțiunile următoare: boală cardiovasculară decompensată, neoplazie, anumite afecțiuni dermatologice, implant metalic, TBC activ, peacemaker. De asemenea, electroterapia este contraindicată în timpul menstrelor și în sarcină, copiilor sau persoanelor care au implantate în corp echipamente metalice sau electronice.

Programul de recuperare este întocmit de către medicul specialist și este individualizat, adaptat vârstei și nevoilor pacientului. După consultația inițială, de obicei se recomandă 5-10 zile de electroterapie, pentru eficiența pe termen lung a tratamentului. Consultul medical este efectuat de medicul primar recuperare, medicină fizică și balneologie din cadrul bazei de tratament Herculum Spa.

Ai nvoie de un tratament complex? Medicii noștri te pot ajuta. Vino la Băile Herculane și urmează cel mai bun tratament!

https://www.afroditaresort.ro/

 

 

Lasă un răspuns

Pin It