HealthMAG

De ce este importantă curățarea interdentară

Pinterest LinkedIn Tumblr

Curățarea interdentară este importantă pentru sănătatea bucală și generală. Menținerea sănătății dinților și a gingiilor este esențială pentru prevenirea inflamației gingiei și a cariilor dentare.

 

Placa dentară se formează constant pe toate suprafețele dintelui. Adulții trebuie să își completeze în mod necesar igiena orală zilnică, dată de utilizarea periuței de dinți, cu o curățare interdentară.

Știai că dinții tăi au cinci suprafețe care necesită curățare?

Deși o periuță de dinți poate îndepărta placa de pe majoritatea suprafețelor, aceasta nu poate ajunge în spațiile dintre dinți, unde se acumulează reziduuri de mâncare și tartru. Acesta este motivul pentru care curățarea interdentară după utilizarea periuței de dinți este atât de importantă: este singura modalitate de a îndepărta placa de pe toate suprafețele dentare.”, aflăm de la dr. Lorelei Nassar.

Menține-ți gura sănătoasă

Placa dentară este un film lipicios de bacterii care se formează constant între și peste dinți. Acest film trebuie îndepărtat în mod regulat, altfel poate provoca inflamația gingiilor, cariile dentare sau respirația urât mirositoare. Cum am amintit deja, suprafețele dintre dinți sunt imposibil de atins cu o periuță de dinți, motiv pentru care specialiștii recomandă un produs de curățare interdentară pentru curățarea acestei zone.

Este recomandat să începi să cureți spațiile interdentare de la sfârșitul adolescenței, în fiecare zi, pentru a-ți menține gura proaspătă și sănătoasă. „Când începi curățarea spațiilor dintre dinți, gingiile pot fi rănite și pot sângera, dar nu trebuie să renunți, deoarece sângerarea gingiilor este adesea un semn de inflamație a gingiilor. Dacă nu observi nicio îmbunătățire în câteva zile, trebuie să te adresezi medicului dentist.”, este sfatul specialistului.

Gingivita afectează până la 90% din populația lumii și este cauzată de acumularea plăcii dentare

Dacă este permis să se acumuleze, placa poate deteriora gingiile și dinții, provocând inflamații, sângerări, sensibilitate dentară, și chiar pierderea dinților. De asemenea, poate duce la probleme generale de sănătate.”, adaugă dr. Nassar.

Vrei să afli cum să faci o curățare interdentală corect și eficient pentru o sănătate bucală și generală mai bună? Cu toții putem beneficia de elementele de bază ale unei rutine complete de îngrijire orală, însă fiecare dintre noi are nevoi diferite care necesită îngrijire profesională. Acesta este motivul pentru care este recomandabil să te adresezi medicului dentist cel puțin de două ori pe an, pentru tratamente personalizate și curățare profesională.

Cum să cureți spațiile dintre dinți?

Periuța de dinți tradițională curăță doar suprafața interioară, exterioară și de mestecat a dintelui. Nu uita să cureți suprafețele dintre dinți, unde bacteriile se pot înmulți dacă sunt lăsate „să-și facă de cap”.

Există mai multe instrumente pentru curățarea spațiului  dintre dinți, cum ar fi ața dentară, periuțele interdentare, bețe și scobitori interdentare sau irigatorul bucal. Acesta din urmă este extrem de eficient în cele mai multe cazuri, și ușor de folosit. Însă, baza rămâne peria de dinți, fie ea manuală sau electrică. Peria este cel mai eficient instrument pentru menținerea sănătății dinților și prevenirea inflamației gingiilor și a cariilor dentare.

Iată câteva sfaturi de care să ții cont:

  1. Dacă ești în căutarea unui instrument care să combine eficiența și ușurința în utilizare, periile interdentare sunt probabil cea mai bună soluție. Dacă ai spații interdentare strânse, de mare ajutor poate fi și ața dentară.
  2. Periile moi, de calitate superioară asigură o curățare ușoară, iar capul conic facilitează accesul la dinții din spate. Periile interdentare sunt disponibile în mai multe dimensiuni. Este posibil să ai nevoie de mai multe, în funcție de lățimea spațiilor interdentare pentru o curățare optimă. De asemenea, alegerea periilor depinde de nevoile și preferințele individuale.
  3. Pentru a curăța corect, peria trebuie să alunece între dinți, să opună o ușoară rezistență și să se potrivească perfect în spațiile în care este introdusă. Atenție: nu forța! Efectuează o mișcare ușoară înainte și înapoi, pentru a curăța întreg spațiul interdentar.
  4. De asemenea, nu uita să-ți cureți și dinții din spate. Unele produse de curățat au un gât flexibil, ceea ce le face mai ușor de folosit.

Curățare interdentară la copii

În cazul copiilor, periajul între dinți nu este recomandat, în mod normal, până când nu au apărut complet dinții permanenți. Dacă medicul stomatolog recomandă însă curățarea spațiului interdentar al copilului înainte de acel moment, ar trebui să ții cont de recomandarea acestuia și să faci acest lucru.

 

Ai nevoie de o igienizare interdentară profesională? Solicită sfatul medicului stomatolog și vino la Clinica de Implantologie Dr. Lorelei Nassar, str. Puțul lui Zamfir nr. 17, sect. 1, București sau trimite un mail la contact@drnassar.ro.

 

 

 

Lasă un răspuns

Pin It