HealthMAG

Ce reprezintă o urgență stomatologică?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Există diverse situații în viață în care ne dorim să ajungem cât mai repede la doctor pentru a rezolva o problemă. Mai exact, ajungem la doctor când ne doare foarte tare și nu mai putem controla singuri o situație.

 

Ne referim aici la cazul urgențelor stomatologice, când pacientul solicită o programare urgentă la un medic specialist, pentru a-i aplica cât mai repede posibil un tratament stomatologic.

Dar ce reprezintă o urgență stomatologică?

O urgență dentară este o problemă care implică dinții și țesuturile de susținere. De aceea, este foarte important ca această situație să fie gestionată de către un profesionist. Trebuie precizat că urgențele dentare nu cauzează întotdeauna durere, deși acesta este un semn clar că ceva nu este în regulă. Pacientul semnalează disconfort, iar acest lucru îl determină să ia decizia de a merge la stomatolog cât mai repede cu putință.”, punctează dr. Lorelei Nassar.

Ce provoacă o durere stomatologică? Care sunt cauzele?

Durerea dentară poate avea multiple cauze, tocmai de aceea, în funcție de tipul de durere experimentat, un medic stomatolog cu experiență poate determina cauza probabilă a durerii și poate trata problema. Este foarte important de reținut faptul că fiecare tip de țesut transmite mesaje diferite în caz de urgență dentară.

Atunci când vorbim despre o urgență stomatologică ne gândim la faptul ca acesta poate fi rezultatul unui traumatism dentar ce poate fi dureros sau nu. Iată câteva situații care pot provoca o durere de dinți:

 

 • fractură dentară însoțită de o durere/disconfort dentar sau fără simptomatologie;
 • ca urmare a unui traumatism/accident/ schimbare a culorii unuia sau mai multor dinți;
 • inflamare gingivală cunoscută sub denumirea de fistulă dentară;
 • durere acută a dinților sau a maxilarelor;
 • durere acută în timpul masticației sau la cald/rece;
 • umflare a feței și/sau a gingiei sau a diverselor zone din cavitatea orală;
 • sângerări abundente ale diferitelor zone din cavitatea bucală;
 • dinți cu o instabilitate mare, situație ce provoacă durere.

Ce trebuie să faci în cazul în care ai o urgență stomatologică?

Cel mai important lucru, în cazul în care te confrunți cu o urgență stomatologic,  este să rămâi calm și să depistezi zonele din cavitatea bucală care produc durere, atât în cazul copiilor, cât și în cel al adulților.

În cazul durerii acute de dinți – carii netratate la timp – acestea pot fi adesea însoțite de dureri de cap și de apariția febrei. Ca primă măsură, se recomandă curățarea alimentelor rămase printre dinți, cu ajutorul aței dentare, urmată de clătirea cu apă. Următorul pas? O programare urgență la medicul dentist, pentru evaluarea situației și intervenția necesară!”, precizează specialistul.

Există câteva situații care te pot scoate din zona de confort și îți pot da viața peste cap:

Fracturarea unui dinte – aceasta se poate produce în urma unei mușcături dure dintr-un aliment mai tare, a unei lovituri sau căzături, sau ca urmare a slăbirii dintelui din cauza bruxismului. În această situație, recomandarea medicilor este de a clăti cu apă călduță cavitatea bucală și de a păstra fragmentul rupt pentru a-l duce la stomatolog.

Tot o urgență stomatologică o reprezintă și abcesul dentar, în acest caz fiind vorba despre o infecție de natură bacteriană fixată la rădăcina unui dinte sau în spațiul dintre gingie și dinte. Primul lucru pe care trebuie să-l facă pacientul este vizita urgentă la un cabinet stomatologic unde, medicul stomatolog  îi va curăța zona afectată și, totodată, îi va prescrie un tratament. De precizat că există două tipuri de abces: parodontal (al gingiei) și periapical (al dintelui).”, adaugă dr. Nassar.

O altă situație de urgență stomatologică amintită de medicul specialist este aceea în care un corp străin rămâne blocat între dinți. În acest caz se va folosi ață dentară pentru înlăturarea acestuia, „deoarece aceste corpuri pot crea leziuni asupra gingiei provocând alte probleme.”

Așadar, atunci când ai de-a face cu o urgență stomatologică, nu mai amâna: prezintă-te de urgență la cabinetul stomatologic pentru a rezolva problema!

Ce reprezintă o urgență stomatologică?

La Clinica de implantologie dr. Lorelei Nassar – pentru a putea fi alături de pacienții noștri cât mai mult și pentru a le putea oferi sprijin pe partea stomatologică – „am implementat o nouă modalitate de acces: zona de online, unde pacienții își pot face programări și pot primi asistență de la unul dintre specialiștii noștri. Toate acestea în cadrul unor programări virtuale posibile cu ajutorul aplicațiilor de comunicare video”, punctează medicul Nassar.

Bine de știut! Platforma de consultații online este indicată în caz de urgență dentară și se utilizează pentru tratamente destinate copiilor și adulților cu următoarele probleme:

 • Dureri de dinți – indicații de tratament;
 • Abcese sau alte leziuni orale;
 • Traumatisme și fracturi dentare;
 • Evaluare necesar implanturi dentare, inclusive adiții osoase și sinus lift.

Ai o urgență stomatologică? Solicită sfatul medicului stomatolog și vino la Clinica de Implantologie Dr. Lorelei Nassar, str. Puțul lui Zamfir nr. 17, sect. 1, București sau trimite un mail la contact@drnassar.ro.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Pin It