EscapadeMAG

Orașul recordurilor naturale

Pinterest LinkedIn Tumblr

Știai că în România se află cea mai mare mofetă naturală din Europa – Peștera Puturosu? Deși mofete se mai găsesc și în Franța, Italia, Insula Java sau în Parcul Național Yellowstone (SUA), cele din România sunt unice prin emanațiile de gaz uscat foarte bogat în dioxid de carbon (în proporție de 95-98%), un factor terapeutic foarte eficient.

 

Peștera Puturosu (numele de „puturos” provine de la mirosul pe care îl emană sulful) este situată la 1.052 de metri altitudine în judeţul Covasna, în masivul cu acelaşi nume. Mai exact, peștera se află la Băile Bálványos, are o lungime de 14 metri, iar din aceste loc sunt eliberați zilnic în atmosferă peste 3000 de metri cubi de gaz sulfuros, cu cea mai mare concentraţie de sulf din ţară, dar şi din Europa, după cum spun specialiştii.

Și asta nu e tot. Pentru că, orașul Covasna este numit și “stațiunea mofetelor și a celor 1000 de izvoare de apă minerală”. Cu  un climat de depresiune intramontană, adăpostit de curenți și vânturi puternice, datorită culmii împădurite din împrejurimi, cu aer puternic ozonat bogat în aerosoli rășinoși și ioni negativi,  Covasna este stațiunea balneoclimaterică (permanentă) a mofetelor și a apelor minerale.

Unde este posibilă vindecarea cu ajutorul mofetelor? În orașul recordurilor naturale 

La Covasna, desigur! Mofetele reprezintă unul dintre cele mai mari atuuri ale zonei. De altfel, Covasna este numită „staţiunea mofetelor şi a celor 1000 de izvoare de apă minerală”. Însă, înainte de toate, Covasna este în primul rând o stațiune balneoclimaterică ce dispune de o varietate de surse de ape minerale, pe lângă numeroase mofete (emanații de CO2) și de un cadru natural pitoresc, ideal pentru un sejur de relaxare și refacere.

Orașul recordurilor naturale: Covasna

La Covasna, una dintre bazele de tratament deține chiar 3 mofete, situate direct pe sursa primară de gaz cu concentrație de 98 % CO2. Unde le poți găsi în mod concret? La Hotelul Căprioara ( Turism Covasna). Pe de altă parte, tot în localitate, funcţionează și unul dintre cele mai mari centre de boli cardiovasculare, la nivel naţional, Spitalul de Recuperare Dr. Benedek Geza. Acesta deține cea mai mare mofetă din stațiunea Covasna (100 mp) și poate găzdui chiar și 100 de pacienți în același timp.

IMPORTANT! Mofetele din zona Covasna sunt unice în Europa, prin concentrația de CO2 din gazele de mofetă. Efectul obținut este unul vasodilatator asupra tegumentului în zona cufundată în gaz. În plus, acțiunea mofetelor sporește creșterea fluxului circulator periferic, la care se adaugă creșterea circulației musculare (prin dizolvarea CO2 în plasmă) determinând o scădere a rezistenței periferice, scăderea tensiunii arteriale, refacerea țesuturilor ischemice după procese trombotice, și permițând dezvoltarea circulației colaterale. De asemenea, terapiile cu mofetă sunt benefice pentru circulație, sprijină funcția intelectuală, renală, sexuală și țin departe bolile cardiovasculare. Cele mai recente observații arată că mofetele ajută inclusiv în curele de detoxifiere.

Orașul recordurilor naturale: cât de important este sulful pentru sănătate?

Foarte important! Mai mult decât ai crede. Terapia sulfuroasă are efecte benefice asupra organismului, fiind recomandată pentru bolile reumatice, cardiovasculare, arteriale, psihosomatice, dermatologice, alergii, etc.

Proprietățile terapeutice ale sulfului au fost recunoscute de către medici încă din perioada de după Primul Război Mondial, iar în prezent, mulți dintre ce vizitează peștera Puturosu vin din motive medicale. S-a constatat că terapia cu sulf are efecte terapeutice mai ales în bolile cardiovasculare şi de natură reumatică dar, totodată, este un tratament natural eficient şi împotriva alergiilor şi bolilor de piele. Efectul dat de mofeta naturală este de creștere a fluxului sanguin prin pătrunderea CO2 prin piele, atât prin tegument cât şi la nivel muscular. Acţiunea este directă asupra musculaturii netede a vaselor de sânge mai ales asupra vaselor foarte mici (arteriole), și este considerată o acțiune superioară medicamentelor vasodilatatoare periferice.

Ce indicație au mofetele?

Acestea sunt recomandate în hipertensiune arterială, tulburări circulatorii periferice cronice (arterite, endarterite, sechele după tromboflebite, varice, ulcere varicoase, plăgi atone). De asemenea, sunt benefice în microangiopatia diabetică, nevralgii, nevrite, scleroza în plăci, paralizii, nevroze, boli reumatismale cronice, hipotiroidii.

Pe lângă beneficiile pentru sănătate, mofetele induc și o senzație foarte plăcută de relaxare, stimulând respirația și transportul de oxigen către țesuturile din organism.

Tratamentul se face doar pe baza unei recomandări medicale și durează până la 20 de minute. Inițial se începe cu 5 minute în prima zi, a doua zi se continuă cu 10 minute, a treia zi 15 minute, iar restul tratamentului câte 20 de minute, dar depinde și de reacția și de răspunsul organismului la tratament.

Pentru a avea un efect de durată, sunt necesare 10 până la (chiar) 28 zile de tratament. Totul îți sună bine, nu-i așa? Timp suficient și pentru vindecare, dar și pentru relaxare!

Nu mai sta pe gânduri! Descoperă Covasna, și bucură-te de o cură de sănătate atât fizică, cât și psihică! Pentru mai multe informații, accesează site-ul https://visitcovasna.com/ .

Lasă un răspuns

Pin It