HealthMAG

Ghid pentru buna (ta) funcționare în timpul menstruației

Pinterest LinkedIn Tumblr

Dureri abdominale, de spate sau de cap, indispoziție generală… Sunt doar câteva semne care prevestesc menstruația. Datele OMS vorbesc de la sine: aproximativ 81% dintre femei suferă de dureri din cauza ciclului menstrual (dismenoree) și dintre ele, 14% au dureri care le afectează calitatea vieții și angajamentele zilnice. În plus, multe dintre acestea aleg să treacă cu vederea peste o astfel de durere cum este cea a menstruației, învățând să trăiască cu ea lună de lună. Iată un ghid util pentru buna (ta) funcționare în timpul menstruației.

 

Ciclul menstrual diferă de la femeie la femeie și, dacă provoacă un disconfort mare sau durere insuportabilă, trebuie să știi că există câțiva pași de făcut pentru a încerca să petreci aceste zile cu seninătate și să obții bunăstarea corpului tău.

Ce poți face să-ți fie (mai) bine?

În primul rând, este important să știi calendarul ciclului tău menstrual. De obicei, calculul ciclului menstrual se realizează pe baza alternanței dintre ciclul ovarian și cel uterin și are o durată care variază pentru fiecare femeie, între aproximativ 28 și 30 de zile.

Ghid pentru buna (ta) funcționare în timpul menstruației

Apoi, este important să știi că există ajutoare pentru a atenua simptomele ciclului și să trăiești această perioadă a lunii cu cât mai puțin stres și durere. Iată ce poți face:

Bea ceaiuri calde

Deși în majoritatea cazurilor femeile recurg la analgezice împotriva acestor dureri, atunci când nu există probleme deosebite este posibilă calmarea durerii într-un mod natural. Consumul unui ceai fierbinte din plante, în timpul zilei sau înainte de culcare, poate ajuta la ameliorarea durerilor menstruale, deoarece favorizează relaxarea mușchilor. Pentru a promova echilibrul trupului și al minții, poți alege ceaiuri din plante precum:

-Ceai de mușețel pentru a detensiona mușchii contractați, datorită acțiunii sale relaxante și liniștitoare;

  • Ceai de balsam de lămâie (melissa), util pentru calmarea nervilor, a durerilor de stomac de la menstruație și pentru a diminua senzația de greață care poate fi prezentă în această perioadă;

  • Ceai de angelica pentru a încălzi mușchii și a reduce durerile severe ale ciclului menstrual;

  • Ceai de gălbenele, perfect pentru regularizarea ciclului și ameliorarea crampelor menstruale;

  • Ceai de ghimbir – la fel ca mușețelul, are proprietăți antiinflamatorii, astfel încât reduce crampele dureroase, deoarece joacă un rol cheie în reducerea nivelului de prostaglandine. Dacă menstruația este însoțită de greață, dureri de stomac și stare generală de rău, ghimbirul poate ajuta la atenuarea tuturor acestor probleme. Ca beneficiu suplimentar, ajută și la stabilizarea ciclului menstrual neregulat și combate oboseala asociată cu astfel de dezechilibre hormonale.

Menține o alimentație bună

Obiceiurile alimentare bune ajută foarte mult la îmbunătățirea sănătății și stării tale din timpul menstruației. Consumul alimentelor potrivite îți va permite să gestionezi întregul disconfort fizic.

De exemplu, în primele zile de menstruație este bine să-i oferi organismului un aport de fier prin consumul unor alimente precum carne, pește și leguminoase. Alimentele care conțin magneziu și vitamine sunt, de asemenea, extrem de benefice în timpul menstruației. De altfel, magneziul este un aliat puternic al sănătății noastre în fiecare moment al vieții, mai ales în perioadele deosebit de stresante și epuizante.

   Răsfăț și masaje în timpul menstruației

Când ne simțim rău, trebuie să ne iubim corpul, să fim blânde cu el. Și care este cel mai bun mod de a-i arăta puțină dragoste dacă nu prin a-i oferi un moment de răsfăț?

Efectuarea unui masaj de relaxare cu uleiuri esențiale ajută la restabilirea stării de spirit și elimină toate formele de stres. De exemplu, masajul picioarelor și în special exercițiul de presiune în spațiul dintre degetul mare și al doilea deget, astfel încât să intre în contact cu regiunea pelviană, pot ajuta la calmarea durerilor menstruale.

Atenție la frig!

Frigul nu este niciodată plăcut, cu atât mai mult în timpul menstruației, când acesta are ca efect blocarea temporară a fluxului de sânge, provocând dureri menstruale mai mult sau mai puțin intense. De aceea, încearcă să menții zona lombară, abdomenul inferior și picioarele calde. Toate aceste zone sunt legate de uter și trebuie menținute calde. De asemenea, este recomandat să faci băi fierbinți și să folosești surse de căldură în zona abdomenului pentru a asigura relaxarea mușchilor abdominali.

MENOFIX este un plasture cu efect de încălzire, de mare ajutor în perioada menstruației. Plasturele conține ingrediente precum fier, carbon activat și pudră de cuarț monzonit. Acesta a fost conceput pentru ameliorarea imediată a crampelor menstruale, cu aport de căldură 50-60 de grade Celsius, și o durată de acțiune de până la 8 ore. Poate fi utilizat și de către adolescente, cu vârsta peste 12 ani.  Plasturele se folosește doar pentru uz extern, cu câteva precauții:

  • Nu se utilizează direct pe pielea goală pentru a preveni arsurile;
  • Nu se folosește în timpul sarcinii;
  • Nu se aplică plasturele în caz de cicluri menstruale anormale (adică sângerări abundente);
  • Este necesară supravegherea în cazul utilizării la/de către copii, bătrâni, persoane cu handicap sau persoane cu piele sensibilă.

Igiena intima în timpul menstruației

       Foarte important! Dincolo de toți pașii amintiți, igiena intimă adecvată în timpul menstruației este un punct cu adevărat crucial, deoarece este o perioadă în care corpul femeii trece prin schimbări mici, dar semnificative. De exemplu, în timpul menstruației, pH-ul vaginal se modifică ușor, factor care expune mai mult riscului de apariție a patologiilor genitale rezultate din proliferarea excesivă a bacteriilor și a altor agenți patogeni. În plus, modificările apărării imunitare în timpul ciclului, pierderea de sânge și utilizarea frecventă a absorbantelor sunt toate elemente capabile să submineze barierele naturale de apărare ale zonei genitale și să o facă mai susceptibilă la iritații și infecții. Așadar, concentrarea asupra unei igiene intime adecvate în timpul menstruației este crucială, dacă vrei să-ți păstrezi starea de bine și sănătatea intacte. Și nu uita: Schimbă des absorbantul pentru a asigura o igienă impecabilă a zonei intime și o stare de sănătate bună a organismului!

În plus, optează pentru un gel intim de curățare îmbogățit cu extracte purificatoare, hidratante sau răcoritoare, sau cu complexe prebiotice care hrănesc microbiomul vaginal, care echilibrează flora.

       Gelul de curățare cu efect odorizant Eva Intima SPECIAL pH 3.5 este un gel intim special conceput pentru îngrjirea delicată din timpul menstruației. Acesta are în compoziție: Extracte de plante dermocosmetice (Eucalipt, Butcher’s-broom, Lime, Aloe, Mușețel, Witch-hazel), Vitamine de regenerare a pielii (Panthenol) și acid lactic: pH 3.5.

Este recomandat pentru curățarea zilnică și protecția zonei sensibile. Ideal în cazurile în care poate exista miros intens, transpirație (din cauza temperaturilor ridicate, antrenamentelor intense etc) și în timpul menstruației. De asemenea, poate fi folosit în următoarele cazuri: atunci când există transpirație abundentă (sport/luni călduroase); miros neplăcut; menstruație și pentru igiena zilnică, dar și ori de câte ori este necesar. Este testat dermatologic și are o utilizare sigură în timpul sarcinii.

 

Asigură-ți confortul în perioadele delicate și ai grjă de sănătatea ta!

 

Lasă un răspuns

Pin It