HealthMAG

Există o legătură între boala gingivală și COVID?

Pinterest LinkedIn Tumblr

În contextul pandemiei s-a vehiculat că ar exista o legătură între boala parodontală și Covid-19. În realitate, cum stau de fapt lucrurile?

 

În tot acest timp de când ne confruntăm cu pandemia, am aflat despre COViD-19 că este o boală sistemică: printre cele mai ciudate simptome pe care le poate provoca sunt pierderea mirosului și gustului, apariția erupțiilor cutanate, umflarea și roșeața degetelor de la picioare, căderea părului. În plus, la această listă ar putea fi adăugate câteva patologii dentare care par să afecteze pacienții cu COVID și care, chiar și după luni, nu par să se fi recuperat complet de la infecție.

Conform unui nou studiu realizat recent, s-a constatat că pacienții infectați cu coronavirus, ce suferă și de o boală gingivală, ar putea avea de nouă ori mai multe șanse de a muri de COVID-19 decât persoanele fără probleme dentare.

Iată de ce gingivita ar putea fi legată de un caz mai sever de COVID-19:

Încă de la început, medicii au știut că COVID-19 este deosebit de periculos pentru grupurile cu risc crescut de a se îmbolnăvi, inclusiv pentru adulții mai în vârstă și persoanele cu afecțiuni de sănătate subiacente, cum ar fi bolile de inimă și astmul.  În cadrul cercetărilor apar însă noi factori de risc, care includ acum boala gingiilor. Condiția poate afecta până la jumătate dintre adulții americani și pare să fie legată de o rată mai mare de deces COVID-19, conform unui nou studiu publicat la începutul acestei luni în Journal of Clinical Periodontology.

Poate o boală a gingiilor să conducă direct la o infecție severă COVID-19?

Conform studiului, deocamdată, nu există date concrete cu privire la faptul ca o boală gingivală ar putea crește probabilitatea de infecție. „Nu au existat dovezi suficiente pentru a lega boala parodontală de un risc crescut de infecție cu COVID-19”, au concluzionat cercetătorii studiului din Regatul Unit. Cu toate acestea, printre persoanele depistate pozitiv cu COVID-19, a existat o mortalitate semnificativ mai mare în cazul celor care prezentau o boală parodontală.

Nu există o legătură directă între boala parodontală și Covid-19, există doar o corelare statistică între ele. Într-adevăr, prevenția este foarte importantă, indiferent de situație. Cei care au scris articolul nu au explicat un mecanism fiziopatologic prin care pacienții cu boala parodontală fac forme complicate de COVID.”, este de părere dr. Lorelei Nassar.

Există o legătură între boala gingivală și COVID?

Conform cercetătorilor, deși există o corelație clară între boala parodontală gravă și un caz sever de COVID-19, adevărata lor relație este probabil mai complicată decât simpla cauză și efect. Bacteriile și inflamația deja prezente în boala gingivală, ar putea agrava o infecție, și ar putea duce chiar la infectarea cu SARS-CoV-2, sau gingiile ar putea servi mai degrabă ca un indicator al sănătății generale.

De altfel, boala parodontală este, de asemenea, mai răspândită la pacienții cu hipertensiune, boli cardiovasculare, diabet, astm, sarcină și cancer, toate comorbiditățile cunoscute ale COVID-19.

Acesta nu este singurul studiu care leagă coronavirusul și sănătatea gingiilor. Cercetările din Mexic și Marea Britanie lansate în iunie și noiembrie anul trecut, au identificat, de asemenea, boala parodontală ca fiind un factor de risc semnificativ de infecție severă cu SARS-CoV-2 și deces. Simptomele orale descoperite recent, cum ar fi „ limba COVID ”, care provoacă umflături, inflamații și decolorare a limbii, conduc în continuare conexiunea dintre virus și problemele cavității bucale.

Cu toate acestea, până la finalizarea mai multor cercetări, nu există o asociere clară între boli și nici o modalitate de a spune dacă tratamentul bolii parodontale poate reduce și riscul de complicații COVID-19. De asemenea, în cadrul studiului, cercetătorii au descoperit că pacienții cu COVID-19 cu afecțiuni ale gingiilor aveau de nouă ori mai multe șanse de a muri , de 4,5 ori mai multe șanse de a necesita un ventilator și de 3,5 ori mai multe șanse de a fi admiși la UCI decât pacienții fără semne de probleme dentare.

Deci care este legătura dintre boala parodontală și COVID-19?

Studiul menționat mai sus a descoperit niveluri ridicate de markeri sanguini care indică inflamație la pacienții cu COVID-19 care au afecțiuni ale gingiilor, ceea ce înseamnă că inflamația sistemică ar putea fi vinovatul din spatele riscului mai mare de complicații.

Așa cum se știe, sănătatea bucală este legată de sănătatea pulmonară și cardiovasculară. De fapt, ceea ce se întâmplă în gura noastră afectează sănătatea întregului organism. Cavitatea bucală este locul de pornire al infecțiilor.”, adaugă dr. Nassar.

Ce este boala gingivală?

Boala gingivală – numită gingivită în stadii incipiente și parodontită în cele mai târzii, mai grave – este cauzată de bacteriile din gură care infectează țesutul din jurul dinților, ceea ce duce la inflamații. Acele bacterii formează placa care se acumulează pe dinții noștri, iar fără o îngrijire adecvată, placa se întărește și se extinde sub gingii, accelerând procesul bolii.”, explică dr. Nassar.

De menționat că boala parodontală devine mai frecventă odată cu vârsta: 70% dintre persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste au o formă de boală a gingiilor. De asemenea, bărbații și fumătorii au mai multe șanse de a avea o formă de boală parodontală, dar aceasta poate afecta pe oricine. Boala gingiilor este, de asemenea, mai probabilă la persoanele cu afecțiuni sistemice, cum ar fi hipertensiunea, diabetul și bolile respiratorii.

Cum poate fi prevenită boala gingivală?

Dacă îți sângerează gingiile atunci când te speli sau când folosești ața dentară, acesta este probabil un semn al bolii parodontale. Gingiile umflate sunt, de asemenea, un prim simptom comun, iar în unele cazuri ar putea apărea și durerea, deși gingiile nedureroase sunt mai frecvente.

Pentru a vă menține gura într-o formă bună, este recomandat un periaj de două ori pe zi și folosirea aței dentare cel puțin o dată pe zi, care poate elimina în mod eficient bacteriile care cauzează boala gingiilor. De asemenea, este necesar să te prezinți la un consult la medicul stomatolog cel puțin o dată pe an (ideal la fiecare șase luni), deoarece vei beneficia de un periaj profesional și o monitorizare a problemelor serioase.”, este recomandarea specialistului.

Îți pasă de sănătatea ta? Vino cu încredere la Clinica de Implantologie Dr. Lorelei Nassar, str. Puțul lui Zamfir nr. 17, sect. 1, București sau trimite-ne un mail la contact@drnassar.ro!

Lasă un răspuns

Pin It