BeautyMAG

Păzește-ți dinții de alimentele neprietenoase!

Pinterest LinkedIn Tumblr

„Ai grijă…îți strici dinții de la atâtea dulciuri!” Câte bunici și mame ai auzit strigând așa în copilărie după copii și nepoți? Probabil că destule. Și pe bună dreptate se îngrijorau, deoarece ronțăitul de bomboane sau consumul excesiv de ciocolată este cel care, în timp, provoacă carii și, uneori, chiar fracturi dentare. Dar oare numai dulciurile ne pot afecta sănătatea danturii?

Cu toții ne dorim un zâmbet frumos și sănătos, iar pentru asta trebuie să avem în vedere că o dantură sănătoasă are nevoie de îngrijiri speciale. E important să avem grijă ce mâncăm, deoarece alimentația influențează direct dantura în viața de zi cu zi.

Cum ne ajută funcția de autocurățare?

Pentru a stimula funcția de autocurățare a dinților avem nevoie de o alimentație bazată pe multe fructe, legume și alte componente neprocesate. Funcția de autocurățare a dinților se activează atât direct, cât și prin cantitatea crescută de salivă produsă. Ce rol are saliva? Saliva are rol de spălare a dinților, dar asta nu înseamnă să uităm de periajul pe dinți de minim 2 ori pe zi – dimineața și seara.”, ne sfătuiește dr. Lorelei Nassar.

Ai grijă la alimentele mai puțin prietenoase cu dinții tăi!

Și totuși, putem consuma orice aliment cu ușurință și fără vreun efect advers asupra sănătății dinților? Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa. Există și o listă a alimentelor care sunt mai puțin prietenoase cu dinții noștri și care, în timp, pot crea un anumit disconfort dentar.

Alimentele moi și lipicioase – aluat, biscuiți, etc. – nu sunt potrivite pentru dinții noștri, deoarece rămân aderente pe dinți mult timp. Acest lucru duce la formarea de placă bacteriană și carii, acumulându-se microbi și toxine microbiene.

Ceaiul și cafeaua consumate în exces produc pete pe dinți, care sugerează o stare de neglijență și un aspect îmbătrânit prematur.

În schimb, specialiștii în domeniu recomandă consumul de legume și fructe bogate în vitamina C. Cu toate acestea, anumite fructe cum ar fi grapefruitul și lămâia trebuie consumate cu moderație. De ce? Întrucât sunt foarte acide și pot distruge smalțul dinților. Dacă nu poți renunța totuși la ele, atunci urmează sfatul medicilor dentiști și clătește-ți gura cu apă după consumul acestora.

Păzește-ți dinții de alimentele neprietenoase!

De asemenea, consumul de bomboane, jeleuri, acadele trebuie moderat spun medicii stomatologi, dat fiind faptul că acestea au multe zaharuri în compoziție, și afectează sănătatea dinților. Iar de aici este doar un pas până la apariția și dezvoltarea cariilor.

În rândul alimentelor mai puțin prietenoase cu dinții se află și fructele confiate care sunt bogate în zahăr și ajută la hrănirea bacteriilor nocive din cavitatea bucală. De cele mai multe ori fructele rămân între dinți și favorizează dezvoltarea cariilor. Ca o alternativă ar fi consumul de fructe proaspete și mai puțin varianta confiată.

Tot în lista alimentelor mai puțin prietenoase cu dinții există anumite legume cum ar fi sfecla roșie/condimente pigmentate care, consumate în mod excesiv, pot duce în timp la colorarea dinților. Ai mare grijă să te speli imediat după ce consumi astfel de alimente, pentru a evita pătarea danturii.

Totodată, pe lângă alimentele solide, este important să nu uităm nici băuturile carbogazoase care, pe lângă cantitatea mare de zahăr, mai conțin și acid. Astfel că dublăm efectul negativ asupra dinților.

Un alt lucru de care ar trebui să ținem cont în mod general este alternarea alimentelor reci/ fierbinți, astfel încât să nu se creeze acel șoc termic care poate să sensibilizeze dinții.

Și dacă unele dintre aceste avertismente îți erau cunoscute, te-ai gândit că și alimentele care conțin amidon reprezintă un pericol pentru dantura ta? Ei bine, „consumul excesiv al alimentelor ce conțin amidon (chipsuri, covrigei, biscuit), alimente care deși nu sunt dulci, poate fi unul problematic. Aceste alimente se pot lipi de dinți și de aici ne confruntăm cu apariția cariilor.”, adaugă specialistul.

Concluzia? O dantură sănătoasă și frumoasă ține de efortul fiecărei persoane de a avea o igienă orală corespunzătoare și de evitarea unor alimente care pot în timp să provoace probleme dentare.

Bucură-te de o dantură sănătoasă! Vino la un control periodic cu o igienizare completă, și vei preveni afecțiunile dentare. Te așteptăm la Clinica de Implantologie dr. Lorelei Nassar, str. Puțul lui Zamfir nr. 17, sect. 1, București sau trimite-ne un mail la contact@drnassar.ro!

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Pin It